top of page
  • Hennie Hallink

Het Verstoorde Leven

Men zou een pleister op vele wonden willen zijn.’

Deze uitspraak van Etty Hillesum is van toepassing op onze gevoelens in de crisis waar we nu in zitten. Door oudere mensen worden in deze crisis soms vergelijkingen gemaakt met de Tweede Wereldoorlog. Ook nu voelen we ons onmachtig en beperkt in onze vrijheid.


75 jaar bevrijding

Het voorjaar van 2020 staat in het teken van herinneren aan 75 jaar bevrijding. En onze vrijheid is momenteel voor minimaal 75 dagen erg beperkt. Het belang van het herinneren en herdenken wordt misschien dit jaar wel intensiever beleefd dan in voorgaande jaren.

In het kader van deze 75 jaar bevrijding zou ik met vocalgroep Choral en Abke Bruins de komende maanden regelmatig op de planken staan met de voorstelling’ Etty’. Etty Hillesum, een jonge joodse vrouw, laat zien wat ware levenskunst is. Zij werd via Westerbork weggevoerd naar Auschwitz en heeft het kamp niet overleefd. Gelukkig heeft ze veel geschreven en zijn haar dagboekfragmenten en brieven gepubliceerd. “ Het verstoorde leven “ is de titel van het eerste boek dat in 1981 gepubliceerd werd. Haar optimisme en wijze woorden heeft velen op de wereld geïnspireerd. De voorstelling ‘Etty’ spelen we inmiddels al een aantal jaren door het hele land. De komende maanden zouden we door alle bevrijdingsactiviteiten meerdere voorstellingen in korte tijd hebben.


Vrij

In de eerste dagen van het coronavirus gingen veel mensen hamsteren. Etty schrijft een mooi stuk over hebberigheid en bevrijding:

En dit hebberige, zo kan ik het nog het beste voor mezelf uitdrukken, is plotseling van me afgevallen. Duizend knellende banden zijn verbroken en ik adem bevrijd en voel me krachtig en kijk met stralende ogen rond. En nu ik niets meer wil bezitten en vrij ben, nu bezit ik alles, nu is de innerlijke rijkdom onmetelijk


‘De omstandigheden, de goede en de slechte, moet men aanvaarden, wat niet belemmert dat men zijn leven eraan kan wijden de slechte te verbeteren.’

Inspirerende woorden van Etty in ons verstoorde leven waarin wij de waarde (her)ontdekken van eenvoud, levenstempo, natuur, schoonheid en verbinding.



Voor informatie over de voorstelling: www.vocalgroepchoral.nl


258 views0 comments

Recent Posts

See All

Succes!

bottom of page