top of page
  • Hennie Hallink

Verbinden van verschillen

‘Heal the world,

Make it a better place

For you and for me and the entire human race’

Deze songtekst van de King of Pop vind ik inspirerend, alhoewel ik tegelijkertijd in de war ben over de mens Michael Jackson.

Het thema van de Vredesweek, die net begonnen is, is: Vrede verbindt verschil. Vroeger zat er in de vredesbeweging zelf grote polarisatie. De tegenstelling tussen ICTO en IKV staan me nog helder voor ogen. Nu is Pax een organisatie die zich bewust is van de spanningen rondom wat vrede is.

Waren we aan het begin van de Covid-19 uitbraak nog veel bezig met boodschappen doen voor de oude buurvrouw, applaus voor het zorgpersoneel, kaartjes en telefoontjes naar mensen die alleen zijn, spandoeken met opbeurende teksten. Nu, na een half jaar, is de situatie grimmiger onder de mensen.

De ene groep is klaar met de beperkende regels en een andere groep voelt zich bedreigd doordat de afstandsregel te weinig gerespecteerd wordt. De tegenstellingen zijn voelbaar. Om mij heen zijn verschillende meningen en waarheden die ruimte vragen. De innerlijke onvrede en het zwart-witdenken neemt toe. Ik ben me er meer dan ooit van bewust hoe snel vijands-denken ontstaat.

De wereld is niet zwart-wit en te stellige waarheden roepen bij mijzelf vaak nuanceringen op.


‘Wat we denken te zien, is vaak gebaseerd op onze eigen invulling’ - Eliana Marinari

Zondagavond zag ik de documentaire ‘The Social Dilemma’ op Netflix.

Oud-medewerkers van Facebook, Youtube en Google vertellen hier openhartig over de gevaren van de sociale media. Ik heb er geboeid naar gekeken.

In de NRC van vrijdag 18 september stond een recensie over deze documentaire.

‘Gepersonaliseerde aanbevelingen, pushnotificaties, likes en een oneindige Facebook-tijdlijn waardoor mensen blijven scrollen.’

Met als gevolg: ‘meer depressieve jongeren, groeiende polarisatie, nepnieuws en massaal verspreide complottheorieën en gemanipuleerde verkiezingen.’

‘De timing werkt daarin mee: tijdens de coronacrisis zijn mensen wereldwijd meer dan ooit afhankelijk van WhatsApp, Facebook en andere platforms om in contact te blijven met vrienden, familie en collega’s….’


Tijdens het zien van deze documentaire realiseerde ik me opnieuw waarom ik Facebook niet meer gebruik. Ik kreeg teveel berichten die ik niet wilde lezen, maar toch op mijn scherm verschenen. De ongenuanceerde discussies over van alles en nog wat.

Ons sociale dilemma is misschien wel dat wij behoefte hebben aan connectie en informatie en dat we tegelijkertijd technisch gemanipuleerd worden. Algoritmes bepalen wat ik wel of niet te zien krijg en vormen zo mijn wereldbeeld. Elk individu met een eigen eenzijdig wereldbeeld werkt polarisatie in de hand.

Het verbinden van verschillen. Een mooie opdracht.

‘If you care enough for the living Make it a better place For yóu and for mé’

344 views0 comments

Recent Posts

See All

Succes!

Comments


bottom of page