top of page
  • Hennie Hallink

10 sleutels voor inspiratie

Inspiratie. Soms is het er en soms kan je er tevergeefs naar zoeken. Geïnspireerde of bezielde mensen stralen iets krachtigs uit, zij staan in hun kracht, en kunnen anderen ook weer inspireren. Kun je inspiratie oproepen ? De volgende 10 sleutels kunnen je misschien helpen:1. Adem bewust

Het woord ‘inspiratie’ komt van het Latijnse woord ‘ in spirare’ . Dat betekent letterlijk: inademen of inblazen. Hoe haal jij adem ? Bewust of onbewust ? Veel mensen die aan meditatie, yoga of tai-chi doen, zullen ervaren wat bewust ademen betekent. Als je denkt dat je hier geen tijd voor hebt, kan het helpen om een kwartier of half uur eerder op te staan.

2. Maak tijd!

Plan lege plekken in je agenda, zodat je tijd en ruimte hebt om inspiratie te kunnen opdoen.

3. Beweeg in de natuur

De natuur is altijd in beweging en nooit hetzelfde. Mijn meest creatieve ideeën ontstaan vaak tijdens een wandeling. Zoals J.J. Rousseau ooit zei ‘ Mijn lijf moet in beweging zijn, om ook mijn geest te bewegen’.

4. Lees dagelijks een aantal bladzijden uit een inspirerend boek

Er wordt veel geschreven en we kunnen kiezen uit verschillende genres: Romans, psychologische zelfhulpboeken, filosofie uit oost en west, poëzie, studieboeken, enz. Misschien laat jij je liever inspireren door een tijdschrift of door blogs en vlogs op internet?

5. Luister naar muziek

‘Music was my first love, and it will be my last’… Veel mensen worden geïnspireerd tijdens hun werk of studie als ze naar muziek luisteren. De tekst en/of de melodie kunnen je helemaal meenemen.

6. Bezoek een museum, kerk of een concert (als het weer kan)

Mooie architectuur, oude kerken en kathedralen, musea, (theater)voorstellingen. In de kunst wordt veel inspiratie gedeeld en opgedaan. Mathilde Santing zong het lied “Inspiratie”’.

Noem het inspiratie Zo noemt men het meest en dat is het ook de ingeblazen adem van de geest’

Bij de oude klassieke Griekse filosofen werd inspiratie beschouwd als iets van goddelijke aard. Volgens Plato, de leerling van Socrates, is inspiratie een middel om tot dieper inzicht te komen.

7. Houd een dagboek bij

Voor de ordening en het vasthouden van mooie gedachten, momenten en ideeën. Om ze niet te laten vervluchtigen. Een aantal mensen is wereldberoemd geworden door de nalatenschap van hun dagboek.

8. Bezoek elk jaar een nieuwe plek (of beleef een oude plek opnieuw)

Nieuwe wegen, nieuwe sporen, nieuwe energie! Vakantie is dé periode om nieuwe plekken te ontdekken. Ook als de geplande vakantie niet door kan gaan, is er vast een mogelijkheid om een nieuwe plek te (her)ontdekken.

9. Benut de kracht van omdenken

Berthold Gunster was zeker niet de eerste om-denker, maar Gunster heeft het fenomeen ‘Omdenken’ in een aantrekkelijk en uitnodigend jasje gestoken. Zijn boeken heb ik met veel plezier gelezen en dagelijks laat ik mij inspireren door de Omdenken scheurkalender.

10. Laat je inspireren door voorbeeldfiguren

Een ouder, leraar, held, vriend, artiest, sporter, Jezus, Boeddha, Nelson Mandela, Etty Hillesum, Michelle Obama of………

Inspireren, dat werkt aanstekelijk!

302 views0 comments

Recent Posts

See All

Succes!

Comments


bottom of page