top of page
Hennie Hallink

Goed geslapen ?

Updated: Jul 7, 2021

Dat is vaak de vraag als je ergens anders overnacht. De gastheer/vrouw vraagt bij het ontbijt: goed geslapen? Het antwoord is vaak instemmend. Echter als je de statistieken (van de Hersenstichting) mag geloven dan is 63% van de Nederlanders ontevreden over de eigen slaapkwaliteit.


Slaaptijd=hersteltijd

Waar liggen we dan zoal wakker van ? We weten wel te vertellen waar Frank de Boer vast wakker van ligt of Sigrid Kaag. En waar lig je zelf wel eens wakker van ? Liggen wij wakker van het klimaatakkoord, van de vluchtelingenproblematiek en of de kabinetsformatie wel zal lukken ? Ik denk dat we vaker wakker liggen van onze eigen persoonlijke relaties en situaties. De dingen die wel of niet gelukt zijn op het werk of de nare sfeer die er hing tijdens het eten vanwege een verkeerde opmerking. Of dat we ons zorgen maken om gezondheid of financiën.

Slaaptijd is hersteltijd. Als we niet zouden slapen dan volgt de dood snel. Volgens Annemarie Luik, slaaponderzoeker aan het Erasmus MC, verwerken we onder andere de dag als we slapen. Ook worden er volgens Luik afvalstoffen van het brein tijdens de slaap afgevoerd. Net als dat ons geheugen georganiseerd wordt in onze slaap, doordat alle gegevens die we overdag opdoen verwerkt worden en de informatie in de juiste laatjes opgeslagen wordt.


‘De stilte is de slaap die de wijsheid voedt’ - Francis Bacon

Slaapkwaliteit

Gemiddeld slapen we tussen de 7 en 8 uur per nacht. Sommigen slapen langer en anderen korter. Jonge kinderen slapen langer en hebben ook meer slaap nodig. De kwaliteit van onze slaap is belangrijker dan de hoeveelheid tijd we in bed doorbrengen. We kunnen 8 uur in bed gelegen hebben en toch gebroken wakker worden, omdat je bijna geen oog dicht gedaan hebt. Wil je meer inzicht in je slaappatroon dan kun je hiervoor apparatuur aanschaffen (bijvoorbeeld een horloge die je slaaptijden opslaat) die jou inzicht geeft in je slaappatronen. Ook kan je zelf een boekje bijhouden met daarin vermeld hoelang en hoe goed je geslapen hebt. Misschien ontdek je patronen in de week. En kan je ook zien wat je de dag ervoor deed of waar je misschien tegenop ziet de volgende dag.

De mensen die bij mij in de praktijk komen hebben vaak last van stress en als gevolg daarvan ook vaak moeite met (in)slapen. De nacht is vaak een spiegel van de dag. Als je teveel prikkels hebt en vasthoudt dan kun je dat vaak terugzien in het slaapgedrag.

Een goede nachtrust kan bevorderd worden door:

  • een verduisterde en rustige omgeving

  • een wekker die je niet ziet

  • een goed evenwicht tussen inspanning en rust overdag

  • regelmaat in je slaappatronen

  • zo min mogelijk beeldschermen in de avond

  • zo min mogelijk opwekkende middelen zoals cafeïne, nicotine, suikers en chocolade

  • minimaal alcoholgebruik

  • yoga, in plaats van actief sporten, in de uren voor je gaat slapen

  • juiste temperatuur in de slaapkamer en het bed

  • to-do-lijst maken voor de volgende dag, zodat je dit niet hoeft te onthouden in bed

Vakantietijd

Nu met de vakantieperiode voor de boeg, is de tijd van ontspanning groter. Er moet minder en het werk zal hopelijk even helemaal stil liggen. Dan is de vraag waar de vakantie wordt gevierd. Op een rustige plek of juist op een plek waar veel nieuwe omgevingsgeluiden zijn? Er is in de vakantieperiode vast meer tijd om langer te slapen. En misschien heb je bijslaaptijd overdag in de hangmat of liggend aan het water. De gedachte aan een hangmat geeft me meteen een ontspannen gevoel. Straks eerst de paklijst voor de kampeervakantie erbij pakken, inclusief hangmat én oordopjes.


437 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page