top of page
  • Hennie Hallink

21 lessen voor 2021

In mijn jeugdjaren had het getal 21 voor mij iets magisch. Als ik 21 zou zijn, dan ging de wereld pas écht open. Een soortgelijk gevoel hebben velen gehad aan het eind van 2020. In 2021 gaat het vast anders en gaat de wereld weer open en kan er weer meer. De eerste maanden van dit nieuwe jaar is het nog inhouden én volhouden.


Het jaar 2021 ben ik begonnen met 21 wijze lessen van 2 indrukwekkende personen. Allereerst ‘Parting Words’ – ‘9 lessons for a remarkable life’ van Benjamin Ferencz. Hij is 100 jaar en boegbeeld van de internationale vrijheid. Hij is ervan overtuigd dat wraak niks oplost. Als rechter vindt hij dan ook dat conflicten opgelost moeten worden via het recht en niet via oorlog. Benjamin Ferencz ging pas op zijn 8e naar school en heeft zelf meegevochten in de Tweede Wereldoorlog. Hij was op D-Day één van de soldaten die in Normandië aan land kwam in 1944. Na de oorlog heeft Benjamin Ferencz onderzoek gedaan naar de oorlogsmisdaden in de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft vele concentratiekampen bezocht en hij was aanklager in de Neurenbergprocessen. Een veelbewogen leven. Hij zou het liefst nóg 100 jaar leven, omdat hij van het leven houdt. Elke ochtend doet hij fysieke oefeningen om zijn lichaam in conditie te houden. In een interview recentelijk in dagblad Trouw stond hij sportief op de foto, in korte broek. De 9 levenslessen inspireren van begin tot eind!

Benjamins’ vraag aan de lezer is: ‘Wat heb jij vandaag voor de mensheid gedaan’. En zijn advies: Geef nooit op!

‘The best qualities a person can have are integrity, affection and tolerance’ - Benjamin Ferencz

De resterende 12 lessen kreeg ik van Edith Eger in haar boek: Het Geschenk. Deze 93 jarige psycholoog heeft Auschwitz overleefd. Zij werd bekend als de ‘ballerina van Auschwitz’. Pas op haar 90e is ze begonnen met het opschrijven van haar verhaal. Deze inspirerende psycholoog was de afgelopen maanden regelmatig op tv, onder andere bij Jacobine Geel. Ze was via livestream vanuit Amerika verbonden en zat in haar vlinderstoel en kleding met vlinderprint. Het symbolische transformatieproces van een vlinder ademt zij in en uit in haar verhaal. Zij heeft de gevangenis van de slachtofferrol van zich afgeschud en zij benoemt haar slechtste momenten als haar beste leermeester.

‘We hebben allemaal een keuze als we te maken krijgen met trauma of moeilijkheden. We kunnen opgeven of ervoor kiezen om elk moment als een geschenk te ervaren.’

Volgens Edith Eger zitten we gevangen: in onze slachtofferrol, in onze vermijdingsdrang, in verwaarlozing van onszelf, door geheimen, schuld en schaamte, onverwerkt verdriet, starheid, wrok, angst, (voor)oordelen, hopeloosheid, en het niet-vergeven.

Als we onze gevangenissen onder ogen zien en erkennen wat het met ons doet, dan kunnen we de emoties eruit laten stromen. Daarna is loslaten mogelijk. ‘Het is niet wat uit ons lichaam komt dat ons ziek maakt. Het is wat er in ons lichaam blijft zitten, waardoor we ziek worden.’

Wat we volgens Edith Eger juist wel moeten doen is het leven vieren: ‘met vreugde, liefde en passie’.


Met deze 21 wijze lessen van 2 bijzondere en inspirerende mensen ben ik het jaar 2021 ingegaan. Voluit meezingend op de zaterdagochtend via de livestream bij ‘Zing als vanzelf’ met het nummer van Louïs Armstrong: ‘What a wonderful world’! En als je het gezicht van de zanger erbij ziet, dan kunnen we deze weken met beperkingen misschien beter volhouden.




425 views0 comments

Recent Posts

See All

Succes!

bottom of page