top of page
  • Hennie Hallink

Opladen

Stilte zoeken in een klooster in Brabant tijdens carnaval. Dat heb ik de afgelopen dagen gedaan met een groep. Stilte ervaren middenin het feestgedruis. Stilte vinden midden op de hei is natuurlijk veel eenvoudiger.


De werkelijkheid van alledag omvat vaak veel ruis en om dan rust te vinden of stilte is een uitdaging. Er is altijd wel iets dat aandacht vraagt: volle agenda, werkafspraken, inkomende berichten op mijn telefoon, inkomende berichten op de mailbox, op tijd koken en eten omdat er nog een avondafspraak staat, boodschappen die nog gehaald moeten worden, op tijd zijn voor een afspraak, een was draaien, enzovoort.

Het kloosterbezoek tijdens carnaval was dan ook een goede oefening: hoe vind ik rust in de onrust ?


Van binnenuit

Zo’n 10 jaar geleden was dit ook een thema in mijn praktijkruimte binnen een groepspraktijk. Vooral de middagen met een aangrenzende wachtkamer vol kinderen voor de logopediepraktijk was voor mij een uitdaging. Hoe houd ik de rust in mezelf en voor mijn cliënt binnen de onrust die ik om me heen ervaar ? Als ik dat oefen, en als ik daar mee om kan gaan, dan is de onrust in de dagelijkse situaties ook makkelijker te hanteren. Voor mij was het een mooi leermoment in het vinden van ruimte en rust in mezelf. Niet de voorwaarden vanuit de omgeving heb ik nodig voor de rust, maar de rust in mezelf in hoe ik omga met de ruis van buitenaf.


Als mensen hun telefoon niet kunnen opladen vinden ze dat een ramp, maar het feit dat ze zichzelf niet meer kunnen opladen negeren ze - Bram Bakker

Ander ritme

En heb ik een klooster nodig om stilte en rust te vinden ?

Een aantal kloosterdagen ervaar ik als een grote weldaad. Leven in een ander ritme, waar alle to-do lijstjes even geparkeerd worden. Mijn ritme laten bepalen door de getijdenvieringen van het klooster. Het eten staat op gezette tijden klaar en tussendoor is er rust en ruimte. Ook is mijn ervaring dat een paar dagen in het klooster een kantelmoment kan veroorzaken in het beleven van de realiteit van alledag. Ik ga na deze dagen anders naar huis. Opgeladen en vol nieuwe energie. Voor de meeste groepsdeelnemers is de kloosterervaring nieuw. Ze geven terug dat deze dagen nieuwe inzichten hebben gebracht en dat de persoonlijke batterij weer opgeladen is!


Heb je ook behoefte om een paar dagen afstand te nemen en mee te gaan naar een klooster ergens in Nederland ? Neem dan contact met me op!

183 views0 comments

Recent Posts

See All

Succes!

Comments


bottom of page