top of page
  • Hennie Hallink

Over-leven

‘ A Life on Our Planet’, dé wake-up call op Netflix van een 94-jarige Sir die ons allemaal wakker wil schudden. Want de aarde staat volgens David Attenborough aan de afgrond. Gelukkig heeft hij veel volgers (hopelijk ook in daden) en verbrak hij het record aan Instagramvolgers: binnen 4 uur tijd had hij 1 miljoen volgers! Inmiddels zijn het er al bijna 6 miljoen. Nu maar hopen dat al die miljoenen hem ook volgen in zijn oproep om mee te werken aan een betere leefbare aarde door samen te werken met de natuur, in plaats van ertegen. Via de dode beelden na de ramp in Tsjernobyl tot aan de prachtige kleurrijke bloemen en dieren in de tropische regenwouden neemt deze indrukwekkende tv-maker ons mee. En dan de teller, die steeds verder teruggaat: de wilde natuur neemt steeds meer af door toedoen van ons mensen met onder andere het kappen van regenwouden . Attenborough geeft aan het eind van de documentaire aan dat we nog steeds iets kunnen doen! Niet over een aantal jaar, wanneer we meer tijd hebben en financieel ‘binnen’ zijn, maar NU! Bijna 50 jaar geleden kwam er de oproep van de Club van Rome vol alarmbellen over het klimaat. Hoe hebben die alarmbellen ons de afgelopen decennia in actie gezet ?

"The future depends on what you do today"

- Mahatma Gandhi


Trouw presenteert jaarlijks de Duurzame 100 lijst. Met prachtige slogans en acties van groene initiatieven zoals:

‘Afvalvrij=moeder aarde blij’ of ‘ Zet de straat in bloei’ en ‘Duurzaamheid is geen keuzevak’. Het mooie is dat de Jonge Klimaatbeweging op nummer 1 staat in deze top 100. Deze beweging krijgt een voet tussen de deur bij politiek en bedrijfsleven.

Hopelijk krijgt deze documentaire van David Attenborough ook een voet tussen de deur bij zowel politiek, bedrijfsleven als bij elk individu. Als bioloog en tv-maker heeft Sir David met zijn stem en mooie natuurfilms ons al veel van de schoonheid van de aarde laten zien. Ook laat hij zien hoe de mens er een zootje van gemaakt heeft. Veel natuur is verdwenen voor menselijk eigenbelang. De wereld is uit zijn voegen gebarsten. De wereldbevolking stijgt en de biodiversiteit verschraalt. Oceanen ontkleuren en vervuilen, de aarde warmt op, ijskappen smelten, verdroging bedreigt de Amazone, er is lichtvervuiling en er is nu nog maar 35% over van de natuurlijke wildernis. Het beeld van de Netflix-serie ‘Our Planet’ met de scene waarin tientallen walrussen te pletter vallen staat me nog helder voor ogen.

Ook dichterbij huis moeten we ons ernstige zorgen maken over de vitaliteit van onze bodem. In dagblad Trouw (12 oktober) staan twee artikelen over de vervuiling van de sloten, rivieren, plassen en meren door resten van medicijnen en over de kwaliteit van onze Nederlandse bodem. “Onze bodem staat onder zware druk door intensief gebruik en veel schadelijke stoffen”, volgens Barbara Baarsma.


In zijn nieuwste documentaire geeft Sir David Attenborough concreet aan wat wij kunnen doen. En het is voor iedereen te doen. “Als wij goed voor de natuur zorgen, dan zorgt de natuur goed voor ons”, zo zegt hij. Herstel van de ecosystemen. Het kan.

De mens is “a part of nature” in plaats van “apart from nature”, zo zegt Attenborough. Hiervoor hebben we wijsheid nodig, niet alleen intelligentie. Just imagine….bij je tuin: stenen eruit, planten erin; meer vegamaaltijden; bio-producten van de lokale boer; zonnepanelen, CO2 neutraal vervoer, huizen isoleren en natuurlijk deze documentaire op Netflix kijken om je te laten inspireren! Leven is niet alleen maar overleven. Leven en doen leven. Jezelf en de aarde laten opbloeien.

368 views0 comments

Recent Posts

See All

Succes!

bottom of page