top of page
  • Hennie Hallink

Passie

‘Wie zich verliest in zijn passie, zal altijd minder verliezen dan wie zijn passie verliest’ Een uitspraak van Antoine de Saint- Exupéry, auteur van De Kleine Prins.


Bij passie denk ik aan het warm lopen voor dingen waar ik blij en enthousiast van word. Met passie werden afgelopen winter vele activiteiten voorbereid die dit jaar (nog) niet uitgevoerd kunnen worden. De nieuwe exposities in de musea, het grootste Mahlerfestival in het Concertgebouw, nieuwe menukaarten voor de terrassen, popconcerten, musicals, filmpremieres, campings gerestyled, talloze festivals, sportevenementen, nieuwe attracties in de attractieparken en ga zo maar door. Veel personen hebben hun geplande werkzaamheden moeten staken en zitten in het ergste geval zwaar in de schulden.


Passietijd

Deze Stille Week voor Pasen is nog nooit zo stil geweest.

Gewoonlijk zijn deze week (en ook al voorgaande weken) de kerken en concertzalen gevuld met liefhebbers van Passiemuziek. De Matthäus Passion en de Johannes Passion worden dit jaar voornamelijk binnen de eigen huiskamer beleefd.

Ook de moderne versie van het passieverhaal ‘The Passion’ gaat voor het eerst in 10 jaar niet op de gebruikelijke manier door.

In de afgelopen jaren is de belangstelling voor beide Passievormen toegenomen. Het aantal bezoekers bij de Matthäus en Johannes Passion is nog steeds stijgend en zal het aantal kijkers naar The Passion op tv dit jaar weer de 3 miljoen passeren ?

Het passieverhaal van Jezus is maar al te menselijk. Liefde, verraad, schuld, vriendschap, eenzaamheid, hoop, troost en verbondenheid zijn tijdloze thema’s. Je hoeft niet gelovig te zijn om je te kunnen verplaatsen in de beleving van de mensen die beschreven worden.

Kijk omhoog

Mijn eigen live-ervaring van The Passion was in 2014 in de stad Groningen. Ik stond samen met een groep uit Haren en Glimmen op de Vismarkt. Bij de ontknoping gingen de ogen al omhoog naar de hoge torens van de stad: waar zou de Jezusfiguur verschijnen ? Ineens knalden er schijnwerpers op een paar meter afstand achter ons omhoog en stond Jan Dulles (de hoofdrolspeler van dat jaar) gewoon tussen ons in.


'kijk omhoog naar de zon zoek niet naar een antwoord laat het los hou je vast aan mij deze weg wijst zichzelf hij leidt je naar de toekomst deze wolk drijft snel voorbij’


Hoe snel deze wolk voorbij drijft weten we nu nog niet, maar dat hij voorbij drijft maakt ons hoopvol.

De nieuwe structuur van anders werken, scholen die kinderen missen, ouders die overdag meer tijd met hun kinderen doorbrengen, naar de ander omzien, ouders en opa’s/oma’s op afstand zien. Hoe zullen we dit vasthouden in ons geheugen en hoe zullen we er later met ons nageslacht over praten ?

Gedreven door passie.

283 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page