top of page
  • Hennie Hallink

Worden en Zijn

Dat was me een heerlijke wintersportweek in eigen land! Volop beweging in de sneeuw en op het ijs. Fantastisch al die mooie plaatjes op social media. Zou de app #ommetje ook tijdens het schaatsen gewerkt hebben ? De app van Erik Scherder en de Hersenstichting slaat aan en het is ’s ochtends voor 9 uur drukker op de wandelpaden en besneeuwde stoepen (ook doordat de scholen gelukkig weer open zijn). Scoren door te bewegen en daarmee zelfs in de hoogste ranking van heel Nederland komen en hoe vroeger aan de wandel, hoe meer punten. Ook zonder het scoren ga ik er dagelijks op uit. Deels omdat het mijn werk is, en vooral ook omdat ik er heel blij van word. Mooi om te zien dat een groot deel van de bevolking door deze app in beweging wordt gebracht. Merk je zelf dat je ommetje een streven wordt, en dat je er last van krijgt, dan ben je weer terug bij af. Dan kun je misschien zonder de app je ommetjes maken. We verkeren nu al bijna een jaar in een impasse en andere bewegingspatronen, of vooral minder beweging, zorgen ook voor een andere epidemie: overgewicht.


En dan de kracht van rust. Rust geeft herstel na inspanning. De boog kan niet altijd gespannen zijn.

Mirjam van der Vegt schreef er een boek over: De kracht van rust. Beweging én rust dragen allebei bij aan een goede gezondheid. Als we geen rust nemen dan kunnen we zelf onze grootste slavendrijvers zijn. De cijfers betreffende burn-out onder jongeren (studenten en werkenden) zijn verontrustend. Rust maakt je juist slimmer, waardoor je de studiestof beter kan vasthouden en ook slimmer kunt werken.

De druk om te presteren is hoog. Er zit een talent in iedereen en door goede invloeden kan er iets moois tot bloei komen. Dat talent zit niet alleen in de hoogst haalbare opleiding. Met een VMBO- diploma op zak kun je ook de ‘Slimste mens’ worden.


‘Een existerend individu verkeert voortdurend in een wordingsproces’ - Søren Kierkegaard


Achterstanden worden je aangepraat en in hoeverre ga je daar naar leven ? Waar gaat het over in het leven ? Wat is je levensdoel ? Wat beoog je ? Voor jezelf en voor je eventuele nageslacht ? Søren Kierkegaard schreef ooit: ‘Dát zelf te zijn, wat men waarlijk is’. Maar hoe weet ik wie ik ten diepste ben? Ken je mij, wie ben ik dan ? Wat zijn mijn ‘true colours’ en hoe kom ik daar achter ?

Door heel erg hard te werken en flink geld te verdienen ? Zo snel mogelijk status en macht te krijgen? Misschien dat je er achter komt als je dan daarna in een burn-out komt en je weer terug mag gaan naar je kern. Dat de psycholoog of therapeut je uitdaagt om terug te gaan naar je kindertijd. Waar zit je passie ? Wat is de zin van jouw bestaan ?


Tot rust komen en af en toe stil staan. Kijken naar je leven en een inspirerend boek lezen of podcast beluisteren. ‘De kracht van het NU’ van Eckhart Tolle is opnieuw populair, net als de bestseller van Paulo Coelho ‘De Alchemist’.

Carl Rogers zegt : ‘elk mens wil bewust en onbewust zichzelf worden’. Je bent niet statisch maar je bent een proces. Altijd in verandering en ontwikkeling. Een leven lang leren en ontwikkelen. Je bent nooit af. Dus weg met de gedachte dat leerlingen achterstanden opgelopen zouden hebben in het afgelopen jaar in het onderwijs. We ontwikkelen altijd door en we leren vaak het meest van de dingen die in het leven op ons pad komen.

Ik wens je van harte toe dat je de mens mag worden/zijn die je écht bent.

521 views0 comments

Recent Posts

See All

Succes!

Comments


bottom of page